Osmanlı’dan günümüze, Türkiye eğitim sistemi birçok değişikliğe uğrayarak günümüze kadar gelmiştir. Tarihsel süreçlerin nasıl işlediğini bu makalenin konusu olmadığı için sadece Türkiye’deki eğitim sisteminin nasıl işlediğine değinmek yeterli olacaktır.
Türkiye’de eğitim kademeleri nelerdir?
Türkiye’de eğitim kademesi beşe ayrılmaktadır.
  1. Okul öncesi dönem
  2. İlköğretim
  3. )Orta öğretim
  4. Liseler
  5. Üniversiteler

Okul Öncesi Eğitim
Çocuğun ilköğretime hazırlanma sürecine yardımcı olmak oluşturulmuş bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç bir zorunlu eğitim sürecine dâhil değildir.
İlk Okul Süreci Nasıl İşlenmektedir?
Yaklaşık olarak 66 aylık ve üzeri olan öğrencilerin ilkokullara başlaması zorunludur. Bu bakımdan eğitime başlama yaşı olarak 5 buçuk olarak belirlenmiştir. Tabi burada ki diğer koşulları göz ardı etmemekte fayda vardır çünkü her çocuk aynı gelişimi gösteremeyecektir. Ailelerin bu konuda ısrarcı ve baskıcı olmamalarında fayda vardır.
Bu sürecin ders yılı 4 yıl olarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmiştir. Eğitim yılının ilk 4 yılı hafifletilmiş bir müfredat ile başlanmaktadır. Tabi bu süreç zamanla kademeleri olarak arttırılmıştır.
Ortaokul Eğitim Süreci
Ortaokulların teorik amacı mesleki veya öğrencinin becerisine ve yeteneklerine yönelik eğitim vermektir. Bu sebepten dolayı seçmeli dersler programa dâhil edilmiştir. Ortaokulda seçmeli derslerde ise Din ve Ahlak Bilgisi gibi seçmeli dersler mevcuttur. Tekrar hatırlatmakta fayda vardır ki bu seçmeli derslerin amacı öğrencinin yönelimini belirlemektir.
Lise Eğitim Süreci Nasıl İşlenmektedir?
Liseye geçiş,8.sınıfın sonucunda öğrencilerin girecek olduğu merkezi sınav sonucunda belli olmaktadır. Girilecek olan bu sınav sonucunda öğrencilerin orta öğretim boyunca aldıkların derslerin ağırlığına göre değerlendirilir. Öğrencilerin almış oldukları puan sonucunda girecekleri bu liseler, gelecek yaşamlarını belirleyecek olan ilk aşamadır. Lise eğitimi 4 yıl sürmektedir. Lakin herhangi bir sorunla karşılaşmaları sonucunda sınıfta kalma riski mevcuttur.
Üniversite Eğitim Süreci Nasıl İşlenmektedir?
Üniversite eğitimi, fakülte eğitim sürecidir. Üniversitenin kelime manası, kütüphane etrafında kümelenmiş binalar demektir. Buradan da anlaşılacağı üzere bilginin en çok kazanıldığı alandır. Üniversitede eğitim, fakülte ve yüksekokul olarak ikiye ayrılırlar. Fakülteler genellikle eğitim süreci 4 yıl olur. Yüksekokullar ise çoğunlukla meslek ve ticaret liselerine yönelik ve genelde 2 yıllık eğitim süreci olan üniversite eğitim sürecidir.
Türkiye’de üniversiteden atılmak yoktur. Ayrıca üniversitede okuyan öğrenciler koşulların olumsuz değişmesi sonucunda  üniversite eğitimlerini dondurma gibi bir seçenekleri vardır. Bunların yanı sıra üniversitede öğretim almanın üç dalı mevcuttur. Bunlar; Birinci Öğretim, İkinci Öğretim ve Açıktan öğretimdir Birinci öğretim, üniversitede derslerini gündüz işleyen bir yapıdadır. İkinci Öğretim ise anlaşılacağı üzere üniversite ders sürecini gece işleyen bir yapıdır. Böyle bir yapıda olmayan diğer bir yapı ise açıktan öğretimdir. İsminden de fikir sahibi edinilebileceği üzere üniversiteye gitmeden aldığı dersleri internet üzerinden videolar aracı ile takip edilen bir yapıya sahiptir.