Geçmişten günümüze sosyal bir canlı olan insan, öğrenmeye ve araştırmaya meraklı olması sebebiyle doğada olup bitenleri açıklamak istemiş ya da kurguladıklarını yazıya döküp gelecek nesillere aktarmayı istemiştir. Günümüzde ise insanlar ilgi alanlarına göre ister tarih olsun ister astronomi olsun her türde yüzlerce kitap bulabilmektedir. Yeni bilgiler öğrenmek, aslında bilgiye açlığı ortaya çıkarmaktadır.
Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir
Başlıkta geçen cümle önemli bir düşünürün sözüdür ve bilgiye açlığını ifade etmektedir. İnsanların yeni bilgiler öğrenmesi hem yeni ilgi alanları oluşturmasına hem de bir konu hakkında merak ettiklerini daha çok öğrenme isteğini arttırmaktadır. Zaman içinde bunun artması kişinin araştırmacı ruhunu ortaya çıkarmaktadır. Genel kültür seviyesi arttıkça insanların kendine olan güvenleri daha çok artmaktadır. Aslında bir bilgiyi öğrenmek diğer bilgileri öğrenmeye zemin hazırlar.
Çocuklarda Yeni Bilgilere Olan Heves
Eğitim aile ile başlar. Çocuk ailesini örnek alır ve ailenin yaptığı davranışlar, kullandığı cümleler çocukta olumlu ya da olumsuz etki yapar. Araştırma alışkanlığı edinilmesi küçük yaşlarda başlatılmalı ve ailenin de çocuğa, bilgilere ulaşma konusunda ve bu alışkanlığının edinilmesinde destek olması gerekmektedir. Çocuğunuza oku diye fazla ısrardan kaçınılmalıdır. Yeni nesillere eğitim konusunda destek olmak geleceğimizin sahiplerine yapabileceğimiz en öncelikli hedefimiz olmalıdır.
Kaynak Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
-Kişinin yaşı, cinsiyeti ve ilgi alanları göz önünde bulundurulmalıdır.
-Sınavlara hazırlanan bir öğrenci ise bilgilerin güncelliğine dikkat etmelidir. (Basımı eski olan kaynakları atmak ya da başka birilerine vermeniz yerine bilgilerin karşılaştırmasını yapabilirsiniz.)
-Dış görünüşüne aldanmamanız gerekir. (Her dış kabı güzel görünen cezbedici renklere sahip olan kaynaklara yönelmeyin. Kaynakların içinde tarama yapın. Yüksek fiyatlar ödeyip daha az bilgiye sahip olmayın. İçerik taraması yapın.)
-Roman alacaksanız sıkılmayacağınız, zevk alacağınız, sayfaları değiştirdikçe heyecan yaratacak romanlar almalısınız.
-Eğer küçük yaşta olan çocuğunuz için dikkat çekici kaynaklara yönelmelisiniz. Örneğin; canlı renkli çizgi romanlar çocukların dikkatini çekmektedir. Kaynakların arkasında veya ön yüzünde hangi yaş kitlesine hitap ettiği yer almaktadır. Kaynak alırken böyle detaylara dikkat etmeli ya da çocuğunuzun kaynak seçimindeki isteklerini göz önünde bulundurmalısınız. Kendi istediğinizi değil çocuğunuzun ne istediğine yönelin.
0 Yorumlar