Çoğu insanın aklını karıştıran sorulardan biridir: Nasıl yazabilirim, nasıl yazarsam iyi bir yazar olurum, diye. İyi bir yazar olmak istiyorsanız sabırlı olmalısınız. Yazarlık, öyle damdan düşer gibi olmuyor. Bizler de sizler için iyi bir yazar olma yolunda ilerlerken yapmanız gereken belli başlı kuralları, önerileri sıraladık. Aşağıdaki maddeleri dikkate alırsanız, yazar olmanın büyük bir aşamasını geçmiş olacaksınız.
Yazar Olmak İçin Neler Yapılmalı?
Yazar olmanın kolay bir şey olmadığı herkes tarafından bilinir. Düşünsenize, düşüncelerinizi zorlayarak her gün kitabın bir sayfasını yazabilmek için saatlerce uğraştığınızı. Hatta bazen bir kelime bile yazamadığınızı... Kitap yazmak için sık dokumak ince elemek gerekir. Kimsenin inkâr edemeyeceği kadar zor bir şey olan iyi kitap yazmak; sabır, sevgi ve iyi bir donanımla yoğrularak olur. İşte, iyi bir yazar olmanın tüyoları;
1. İyi Bir Okur Olun
Yazar olmanın temeli yazmaktan ziyade çok okumaktan geçer. Yazarlık bir sürahi gibidir.Doldurmadan boşaltacağınız hiçbir şey olmaz. Ne kadar çok okursanız, o kadar çok yazmaya hazır hale gelirsiniz. Yazarları ayırt etmeden herkesten bir şeyler okuyun. Edebi niteliği olan kitaplara daha da ağırlık verin.
2. Sürekli Araştırın
İyi bir yazar aynı zamanda iyi bir araştırmacıdır da. Bir konu hakkında yazılar yazarken hafızasındaki bilgilerle yetinmez. Her zaman farklı bilgilerle yazısının içeriğini zenginleştirir. Farklı kaynaklardan toparladıkları yazılar da tadından yenmez.
3. Not Alın
İyi bir yazarın ya da yazar adayının not defteri sürekli yanındadır. Her zaman aklına gelenleri not alır. Hatta öyle ki uyanınca rüyasında hatırladıklarının notunu da alır. Yanında kalem kağıdın olmadığı zaman da telefonuna sesini kaydeder. Yani illa bir not alma derdi vardır. Bu notları zamanı geldiği zaman kullanır.
4. Gözlem Yapın
Bakmak ile görmek aynı şey değildir. Bir yazar çevresinde olanları görmeli ve yaşanılan şeylerin farkında olmalıdır. Her şeyi hisseder, gönül gözüyle görür. Doğadaki canlıların yaradılış amaçlarını, davranışlarını, özelliklerini hafızasına kaydeder.
5. İyi Bir Şekilde Dinleyin
İyi bir yazarın en büyük zenginliği insanlardan derlediği hikayelerdir. Yaşanılan hikayelerden yola çıkarak şiirler, romanlar yazabilir. Özellikle yaşlılardan ve çocuklardan yararlanarak onların dünyalarına yolculuğa çıkılmalıdır. Böylece çok değerli verilere ulaşabilirsiniz.
6. Bilgiye Aç Olun
Amacınız büyük bir yazar olmaksa sürekli bir arayış içinde olmalısınız. Her ulaştığınız bilgi ile açlığınızı daha da hissetmelisiniz. Yani ne kadar bilirsiniz bilin bir o kadar da acıktğınızın farkında olun. Nice yazarlar biliyoruz ellerinden kitap düşmez. Bunun için iyi bir yazar olmak için bilgilerin peşinde koşulmalıdır.
7. Çok Gezin
Evde oturarak ilham perisi uğramıyor. Hani derler ya; “çok gezen mi bilir yoksa çok okuyan mı bilir” diye. İşte bunun cevabı şöyle olmalıdır: Gezerken çok okuyan bilir. İyi bir yazar adayı sürekli dolaşmalı, etkinliklere katılmalı, düşsel açıdan da kendini doldurmalıdır. Sürekli insanlarla konuşarak hikâyeler biriktirmelidir. Gittiğiniz yerlerdeki mekanlar, yapılar ve farklı şekiller yazılarınızın betimleme kısmını çok güzel bir doku şeklinde oluşturacaktır.
8. İletişime Geçin
Çevrenizdeki insanları yüzeysel olarak değil onlarla sohbet ederek iyi bir şekilde anlayabilirsiniz. Çevrenizde gördüğünüz insanlarla sürekli iletişim halinde olunuz.Apartmanın kapıcısıyla, otobüs şoförüyle, hastanedeki hastayla yani kısacası, gün içinde bulunduğunuz ortamlardaki insanlarla sürekli bir iletişim içinde olunuz.
9. Paylaşımcı Olun
Çevrenizdeki insanlarla sürekli bir paylaşım içine giriniz. İster bir ekmek bölüşün, ister gününün nasıl geçtiğini sorun, isteseniz de herhangi birinin yaşadıklarını anlatın.Sürekli anlattıkça fark edeceksiniz hikayelerin güzelliklerini.
10. Kalemi Elinizden Bırakmayın
Sürekli yazın ve yazmayı bir an olsun bile bırakmayın. Gerçek anlamda yazmakta verim sağlamak istiyorsanız ilham perinizin gelmesini beklemeden sürekli yazmaya çalışın. Yazmanın bir disiplin olduğunun farkında olun. Evet, iç sesimizin bizlere söylediklerini yazıya dökmek için ciddi bir şekilde çalışmamız şart.
Yazar Olmak İsteyenlere Öneriler
Yazmaya merakı olanların en büyük hayallerinin başında, toplumun genelinde kitapları okunan bir yazar olmak gelir. Bunun için yazı kurslarına gitmekte, kendini geliştirmek için farklı farklı keşiflerde bulunmaktadır. Her gün yatmadan önce, televizyon izlerken, otobüste seyahat ederken en az yarım saat acaba yazacağım kitabın konusu ne olsun, bu kitabı hangi aşamalardan geçerek yazabilirim şeklinde düşünür. Yazacağınız kitabı düşünürken üzerinize ağır bir yük binebilir, korkabilir ve bu kitabı yazmaktan bir anda vazgeçebilirsiniz. Biraz sakin sakin düşünün. "Herkes kitap çıkartıyor benim ne eksiğim var" der, bir anda kitap yazmaya karar verirsiniz. Tabi bir süre geçtikten sonra yine kitap yazmanın zorluğunu görerek kaçabilirsiniz. Herkes kitap yazabilir ancak siz herkes değilsiniz. Herkesten farklı olarak büyük bir yazar olabilirsiniz. Herkesten farklı olmak için de kitap yazarken büyük bir sorumluluk ve yazma becerisi gerektiğini bilmeniz gerekir. Bunun için çok çabalamalısınız. Kitap yazarken dikkat etmeniz gereken en önemli önerileri sizler için bir araya getirdik. İşte yazar olmak isteyenlerin bilmesi gereken püf noktalar;
- Sürekli okuyun. Okumanın zararı yoktur. Ancak sizi geliştirecek, ilgi alanınız olan ve nitelikli okumalar yapmanız gerekir.
- Yazmayı bir an olsun bile bırakmayın.
- Yazdığınız her şeyde, herhangi bir mesajlaşmada bile yazım ve dilbilgisi kurallarına dikkat edin. Yazar olmaya karar verdiyseniz bu kaçınılmaz bir durumdur.
- Yazar olmak için bir okul ya da bir bölüm yoktur. Her edebiyat okuyan da yazar olacak diye bir şey de yok. Yazarlık kursları ve sertifikalar bitirerek yazar olunmuyor.
- Burçlarla ilgili yapılan yorumları bir kenara bırakın. Burcunuz ne olursa olsun, yazmak bütün sanat dallarıyla alakalı olarak büyük bir çaba gerektirir. Ne kadar yetenekli olursanız, ne kadar beceriniz varsa da kendinizi her koşulda geliştirmeniz gerekir. Bu çok bilmiş olarak ya da yetenekliyim tavırlarıyla olmuyor. Emek vermeniz şart.
- Hayatını yazsa roman olur… gibi düşüncelerden uzak durun.
- Yazmak istiyorsanız öncelikle kendinizi bu yönde geliştirin. Sürekli bir şeyler karalayın. Yazmayı kendinize bir alışkanlık olarak edinin. Yazmaya başlamadan önce kendinize ne tür bir yazı yazacağım sorusunu sorun. Bunun cevabını verirken isteklerinizi, bakış açılarınızı, yeteneklerinizi göz önüne alarak verin. Gençseniz, kanınız deli akıyorsa öncelikle okumalarınızı yaparak, kendinizi geliştirin. Sakın bir çırpıda yazmaya karar vermeyin.
- Yazarlık öyle bir anda olan bir şey değil. Emek, sabır ve zaman gerektiriyor. Kitap yazma aşamaları hakkında tecrübeli bir yazardan da bilgiler alabilirsiniz. Unutmayınız, karşılaştığınız her şey sizlere bir şeyler anlatacak, kitabınızın konusu hakkında sizlere bir şeyler söyleyecektir. Bir yazar olmak istiyorsanız öncelikle çevrenizdeki olan şeyleri çok iyi bir şekilde incelemeniz gerekir.
- İstediğiniz şeyin gerçekten yazmak olup olmamak konusunda kendinizden emin olunuz. Yazmaya karar verdiğiniz zaman onu asla yarım bırakmayınız. Yazılarınızın zamanla kıvama geldiğini unutmayınız.
0 Yorumlar